Ajankohtaista

KOLI CULTURAN KAAVA SAI LAINVOIMAN

08.06.2017

Rakentaminen alkaa
KOLI CULTURAN KAAVA SAI LAINVOIMAN

Kolin kansallispuiston viereen, Purnulammen alueelle suunnitellun tuhannen vuodepaikan luontomatkailukeskus Koli Culturan asemakaava on saanut lainvoiman, kun siitä ei määräaikaan mennessä valitettu.

-  Koli Cultura on jopa ajankohtaisempi ja tärkeämpi nyt kuin suunnittelua aloitettaessa sanoo hankkeen vetäjä, Napa-Koli OY:n toimitusjohtaja Ari Uusikangas.

 - Keskus on kansainvälisestikin palkittujen huippuarkkitehtien suunnittelema ja tulevaisuuden materiaalit, energiatehokkuus sekä muut kestävyyden ratkaisut on otettu huomioon. Suunnittelussa on ollut mukana paljon eri alojen toimijoita, joiden usko ei pitkässä prosessissa ole hiipunut. Myös Lieksan kaupunki on ollut meille koko ajan vahvana tukena. 

- Nyt päästään valitulla tiellä eteenpäin – aloitamme mallitalon toteuttamisella, iloitsee Uusikangas.

Optimaalinen sijainti kansallispuiston vieressä

Koli Culturan alue sijaitsee Kolin kansallispuiston ulkopuolella, etelän laaksomaiseman katvealueella. Sijainti tuo hyvät palvelut kansallispuistolle  ja on lähellä luontokeskusta sekä Break Sokos Hotel Kolia. Koli Culturasta pääsee suoraan kansallispuiston retkeilyreiteille.

Sekä keskuksen rakenteet että toiminta ottavat huomioon kansallisen maisema-alueen arvot ja tulevaisuuden ympäristö- ja terveysvaatimukset. JKMM Arkkitehdit OY,  Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik OY ja LOCI Maisema-arkkitehdit OY ja Trafix OY ovat suunnitelleet keskukselle kokonaisuuden, jonka liikenneratkaisut purkavat kansallispuiston liikennekuormaa ja rauhoittavat poistoa jättäen autoja lähelle puistoa maanalaiseen pysäköintiin. Sekä ympäristö että vierailija kiittävät!

Toimitusjohtaja Uusikankaan mukaan keskus on mitoitukseltaan riittävän suuri, jotta toiminta voi olla sekä ekologisesti kestävää että taloudellisesti kannattavaa. Kävijöiden viipymä pitenee ja talouden edellytykset oheispalveluissa ja toiminnoissa, liikenteen ekologia ja julkisen liikenteen toimintaedellytykset paranevat. 

- Keskuksen energiatehokkuus ja tulevaisuuden ratkaisut parantavat Kolin matkailun kilpailukykyä jatkossa. Tulevat palvelut perustuvat Kolin kävijäkunnan rakenteeseen ja tarpeisiin, sanoo Uusikangas. Hän korostaa, että Koli Culturan kehittämisessä mukana olevilla toimijoilla on vahvat kansainväliset verkostot, joiden kautta keskus kehittyy koko ajan. Kansainvälinen matkailu ja hyvä laatu ovat myös olleet suunnittelun lähtökohtia.

Lieksan kaupungille tärkeä matkailun kehitysaskel

Luontomatkailu- ja kulttuurikeskuksen alueen kaavan valmistuminen merkitsee parhaimmillaan koko Lieksan kaupungille suurta matkailun kehitysaskelta.

- Koli Culturalla on erittäin iso merkitys sekä Kolin että koko Lieksan kannalta. Jos mietitään rakentamista ja investointia, niin se mahdollistaa Kolin seuraavan sysäyksen kasvuun, sanoo Lieksan kaupungin elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen.

Saastamoinen tietää, että Kolille kansallispuiston läheisyyteen kaivataan lisää palveluja ja majoituskapasiteettia.

- Tämän myötä toivon, että saataisiin Kolille tulevaisuudessa myös lisää hotelleja ja majoituspaikkoja, samoin kuin ohjelmapalveluitakin.


- Kaavoitusprosessi on ollut kokonaisuudessaan pitkä, mutta nyt suunnittelutyötä on mahdollisuus jatkaa ja viedä eteenpäin. Samalla voidaan antaa muillekin projekteille eteenpäin sysäävää voimaa. 

LISÄTIETOJA:
Ari Uusikangas, Napa-Koli OY, toimitusjohtaja, p. 040 5562519, ari.uusikangas@kolicultura.fi
Tarja Anunti, Tiedottaja, p. 040 1848 488, tarja.anunti@kolicultura.fi

Takaisin arkistoon